Home/ Blog

Landelijk wonen in stijl
Landelijk wonen

 

Landelijk Wonen is ontzettend populair. Zoek op Landelijk Wonen, Landelijk Interieur of Landelijke Woonstijl en je krijgt onnoemelijk veel hits in Google. Maar waarom is deze stijl zo geliefd? Naast dat een landelijk interieur vaak gezellig is met warme kleuren, is het ook een veelzijdige stijl. Bijna geen landelijk interieur is hetzelfde, en dat komt omdat er zoveel mogelijk is qua kleuren en materialen. In deze blog neem ik jullie mee in de kenmerken van Landelijk Wonen en lees je alles over de verschillende mogelijkheden, zodat je inspiratie krijgt voor jouw eigen landelijk wonen in stijl, want het mooie van landelijk wonen is dat je het zo persoonlijk kunt maken als je zelf wilt.

 

Landelijke woonstijl kenmerken

Hoewel er binnen de landelijke woonstijl verschillende stromen te herkennen zijn, zoals stoer landelijk wonen, sober landelijk wonen, romantisch landelijk wonen of modern landelijk wonen, kunnen we toch een aantal algemene kenmerken geven van landelijk wonen. Zo is het kleurgebruik over het algemeen hetzelfde, de materialen die gebruikt worden komen overeen en de meubels die gebruikt worden.

In de landelijke woonstijl staan het buitenleven, gezelligheid, warmte en nostalgie centraal. Elk van de verschillende stromen leg het accent op een ander deel, maar in alle stromen zijn deze elementen te herkennen.

 

Landelijk wonen in Stijl

Landelijk wonen kleuren

De landelijke woonstijl gebruikt vooral lichte kleuren. Denk hierbij aan matte grijze kleuren, aardetinten, wit, taupe en beige. Hoewel mosgroen geen lichte kleur is, wordt deze in grotere ruimten nogal eens gebruikt om meer warmte toe te voegen. Omdat mosgroen ook een natuurlijke kleur is past deze heel mooi bij het kleurenscala van landelijk wonen.

Kleuren die soms ook gebruikt worden, maar dan met name in de moderne landelijke stijl zijn zwart, donkerblauw en pasteltinten. Felle kleuren worden bijna nooit gebruikt.

 

Rust en Sfeer

Landelijk wonen is een sfeervolle stijl met eenvoud en rust. Bijna iedereen voelt zich meteen thuis in een landelijk interieur omdat het warm en gezellig is en comfort uitstraalt. Comfort betekent bijvoorbeeld een lekkere bank die uitnodigt om in weg te kruipen met een goed boek. De rust wordt vooral gecreëerd door het lichte kleurgebruik, het gebruik van natuurlijke materialen. Door het gebruik van de juiste accessoires als plaids en kussens, windlichten en mooie grote kruiklampen wordt warmte in het interieur gebracht.

Een landelijk interieur straalt gemoedelijkheid en gezelligheid uit, dat is een van de redenen dat de landelijke stijl zo populair is.

 

Materialen landelijk interieur

 In een landelijk interieur worden met name natuurlijke materialen gebruikt. Hout is een van de belangrijkste materialen. Dit komt zowel terug in de meubels, de vloer, als de accessoires. Het hout brengt de zo kenmerkende warmte van de landelijke woonstijl in het interieur.

Andere natuurlijke materialen die in een landelijk interieur worden gebruikt zijn stoffen zoals linnen en katoen. De stoffen hebben vaak een duidelijk zichtbare en grove structuur. Ditzelfde geldt voor gebreide spreien of gevlochten manden. Het bankstel en de fauteuils zijn ook vaak bekleed met een zachte stof.

Materialen hebben vaak een doorleefde look. Ruw of oud gebruikt hout, zelf opgeknapte meubels en verweerde aardewerken objecten. Ook oude deuren of oude luiken worden vaak als sierobject gebruikt. Gietijzeren accessoires zijn ook populair, denk aan deurstoppers, laarzenhouders, zeepbakjes of sierornamenten. Ook hier weer de link naar natuurlijke materialen met een stukje nostalgie.

De basis van een landelijk interieur is vaak rustig, glad gestucte wanden, geschilderd in een lichte kleur. Met de accessoires wordt kleur aangebracht. En laten we het groen van planten niet vergeten. Groene planten horen ook zeker thuis in een landelijk interieur.

Hieronder een korte opsomming van de materialen die vaak gebruikt worden in een landelijk wonen stijl:

  • Oud gebruikt hout
  • Steigerhout
  • Vachten en wollen plaids
  • Steen materiaalen
  • Riet
  • Luchtige stoffen als katoen en linnen

 

Heb jij een landelijk interieur en heb je dat gecombineerd met een andere stijl? Laat het hieronder in de reacties weten, wij zijn heel benieuwd!

 

 

In mijn volgende blog ga ik in op de meubels die in een landelijk interieur gebruikt worden, landelijke decoratie en accessoires, landelijke gordijnen en de meest opvallende kenmerken van de landelijke woonstijl in de verschillende vertrekken van je huis.

0 comments. Write a comment

Reageren

Empty content. Please select category to preview